Med

Med je potravina, kterou by si měl občas dopřát každý z nás. Je celkem jedno, jestli v čaji, v zákusku nebo jen tak. Dodává tělu tolik potřebnou energii a kromě toho obsahuje důležité minerály, vitamíny, enzymy a také stopové prvky. Když kupujete med v obchodě, měli byste dávat pozor, jakou má kvalitu a odkud vlastně je, čili sledovat zemi původu. Pokud máte třeba známého včelaře, tak není co řešit, protože ten by vám obstaral ten pravý včelí med. Musíte si také uvědomit, že každý med krystalizuje, ale to neznamená, že budeme kupovat lacinější med ve velkých obchodech. Med jako takový se v podstatě dělí na květový neboli nektarový a medovicový čili lesní.

Nyní si řekneme, v čem vlastně tkví kouzlo toho pravého medu. Tak jako první musíme zmínit jednoduché cukry, které med obsahuje a ty jsou dobré jako okamžitý zdroj energie. Dále jsou to dextriny, které mají hojivé účinky na kůži a sliznici. Draslík obsažený v medu vám hlídá vodu ve vašem těle a brání kupříkladu bolesti svalů nebo horečce. Vápník a fosfor jsou pro změnu dobré na kosti. Peroxid vodíku brání zubnímu kazu, hořčík udržuje hladinu cholesterolu tak, aby vám neublížila, železo zajistí tvorbu červených krvinek a bílkoviny vám vytváří buněčné systémy. Přírodní látky, jako jsou už třeba zmíněné enzymy nebo rostlinná barviva a mnoho dalšího, posilují mimo jiné obranyschopnost.

Ono se lehce řekne med, ale hlavním pracovníkem při sbírání jsou včely, bez nich by to nešlo. Mezi zajímavosti se třeba řadí takové informace, že včelí dělnice váží pouhých sto miligramů. Za jeden jediný den dokážou včely přinést až pět kilo nektaru. Včely samy o sobě spotřebují za rok okolo třiceti kil medu. Včely si předávají informace pomocí tanečků, což jistě mnoho lidí neví, mimo jiné včely nesmí létat v dešti, protože kdyby na ně kapla kapka vody, zřítili by se k zemi.

Sdílet článek